Summary

 

Opgegroeid in een ondernemersgezin was Ricardo er als ondernemer zelf vrij vroeg bij. Op zijn elfde jaar in groep 8 startte hij een goedlopende handel in hippe artikelen die populair waren. De eerste omzet was binnen :) 

Op vijftienjarige leeftijd werkte hij mee in het bedrijf van zijn vader dat gespecialiseerd was in cartograffie. Ricardo verkocht telefonisch gedetailleerde wegenkaarten aan transportbedrijven. Op deze manier raakte hij meer bekend met de commerciële wereld.

Twee jaar later, nog tijdens het Atheneum, werd Ricardo onverwachts benoemd tot vennoot in een reclame-bureau van zijn vader en werden klanten grote multinationals als klanten binnengehaald met de nieuwste reclame-technieken die uit Duitsland werden gehaald. Bezoeken aan internationale beurzen was van jongs af aan gewoongoed en Ricardo was vanaf zijn zesde te vinden op de beursvloeren in binnen –en buitenland.

Na het Atheneum vervolgde Ricardo een studie Commerciële Economie in deeltijd en werkte hij full-time overdag. In deze zelfde periode kreeg hij een zeer lucratieve aanbieding om als junior beleggingsadviseur aan het werk te gaan bij het consultancy bureau van een oom. Hij greep deze uitdaging met beide handen aan en groeide binnen 1 jaar uit tot teamleider waarbij hij nieuwe adviseurs trainde, opleidde en aanstuurde op de werkvloer.

Op zijn 21 ste besloot hij zijn vleugels als volledig zelfstandig ondernemer uit te slaan en startte een adviesonderneming in beleggen en pensioenen voor overheidspersoneel. Het concept sloeg goed aan en het bedrijf groeide hard. Binnen 12 maanden was de eerste miljoen omzet een feit.

Na twee jaar waren er vijftien man vast in dienst en groeide het bedrijf uit naar twee vestigingen.

Drie jaar later verkocht Ricardo zijn aandelen aan de twee stille vennoten om zich verder te concentreren op zijn filosofie onder de naam Business Art. Een overtuiging dat ondernemen zich onder andere heel goed laat vergelijken met een prachtig concert dat mooie of minder mooie symfonieën produceert waardoor alle betrokken partijen gefrustreerd of juist van in vervoering raken.

Ricardo ging zich verdiepen in de menselijke psyche en met name in de drijfveren waarom mensen geneigd zijn tot een bepaald handelen. Welke drijfveren liggen ten grondslag aan gedrag? Dit onderwerp heeft meer dan zeventien jaar zijn speciale aandacht gehad en Ricardo heeft hier meer dan tienduizend studie-uren aan besteed.

Na de verkoop van zijn eerste onderneming heeft Ricardo naast zijn werk als consultant voor ondernemers veel gereisd en zich onder andere enkele maanden gevestigd in Zuid Spanje. (Rota, Cadiz). Een amerikaans georiënteerde badplaats op een uur rijden van Sevilla, de stad waar o.a. Willem Alexander zijn vrouw Maxima leerde kennen. 

De maanden in o.a. Spanje gaven de gelegenheid de taal verder machtig te worden en een verdiepingsslag te maken in de hypothekenmarkt.

Eenmaal teruggekomen uit Spanje verdiepte Ricardo zich o.a. verder in de hypotheekmarkt waarin hij tot aan 2005 actief is geweest.

Sinds 2006 is hij o.a. oprichter geweest bij Het Ambtenaren Collectief waar hij momenteel de (onbezoldigde) functie van voorzitter vervult. Het Ambtenaren Collectief behartigt belangen voor de 945.000 man overheidspersoneel.

De specialiteiten van Ricardo bestaan uit het afsluiten van collectieve contracten voor ambtenaren.

Naast zijn studie Psychologie en advieswerkzaamheden voor ondernemers en (internationale) organisaties vervult Ricardo momenteel het voorzitterschap bij Het Ambtenaren Collectief en runt een onderneming in facilitaire dienstverlening.

Hierbij worden facilitaire diensten verzorgd voor (inter)nationale organisaties en ondernemingen als Grant Thorton, ALDI, ZARA, Footlocker en verschillende Nederlandse scholengemeenschappen, en woningbouwverenigingen.

Ricardo heeft een zeer breed netwerk opgebouwd en kan hier uit putten voor specifieke behoeftes.

Alleen maar rozengeur en maneschijn? Zeker niet. Ook Ricardo heeft hoogtij en enorme laagtij gekend. Tijdens 1 van de ondernemingen werd hij door een partner op slinkse wijze meer dan Euro 500.000 afhandig gemaakt met een schadepost van 1,2 miljoen euro als gevolg.

Ook de bankencrisis van 2008 kwam op een zeer ongelegen moment waardoor Ricardo een investering van enkele tonnen in rook zag opgaan.

Ricardo heeft gezien welke situaties tot vreugde en verdiet kunnen leiden en eigenhandig ondervonden hoe moeilijk het kan zijn in deze stormen koersvast te blijven en geluk te behouden!

Dankbaar voor ook deze ervaringen heeft het hem naar eigen zeggen gemaakt tot wie hij is – hij is dankbaar voor een goede gezondheid, lieve vrienden, ondersteunende vrouw en lieve kinderen.

Een keer sparren? Maak een afspraak.